Koopcontract

0
1152
Closeup shot of a woman signing a form. She's writing on a financial contract. Shallow depth of field with focus on tip of the pen.

De vraag of een koopcontract gebruikt wordt hangt van de koper en verkoper af. Vaak hoor je dat mensen geen contract hebben omdat ze hun afspraken in een gesprek hebben gemaakt en niet op papier hebben gezet. Echter is er vanuit rechterlijk oogpunt dan wel een contract. Ook mondeling is bindend.

Toch lijkt uit de praktijk dat veel kopers en verkopers het fijner vinden de afspraken schriftelijk te maken. Een schriftelijk contract heeft twee voordelen:

  • Door het opschrijven van de afspraken worden de afspraken van de koper en de verkoper nogmaals duidelijk behandeld. Verschillen in wensen worden sneller gevonden dan in een mondeling gesprek en kunnen sneller besproken worden.
  • Het schriftelijke koopcontract heeft niet alleen een psychologische waarde: Als jij bijvoorbeeld afspraken maakt over keuringskosten als koper is de verkoper veel sneller geneigd zich hieraan te houden als het op papier staat. Wie later ooit bij een rechtszaak beland heeft ook meer bewijs. Als er mondelinge afspraken zijn gemaakt over het koopcontract heen moet er wel bewezen worden waarom deze niet zijn opgenomen in het contract.

Tip

  • Stel altijd een koopcontract op en leg alle afspraken hierin vast
  • Download het verkoopcontract op ehorses.nl