Paarden uitrusting

0
937

Natuurlijk omvat elke aankoop van een paard ook de uitrusting van paard en ruiter. Wees voorzichtig bij het kiezen van paardenaccessoires, dat de uitrusting past bij zowel de ruiter als het paard. Natuurlijk moeten alle functies en gezondheidsrichtlijnen worden gevolgd.

Om de juiste uitrusting te kopen voor je paarden, volgen hier een paar tips:

Zadel

Het zadel is een van de belangrijkste onderdelen tijdens het rijden. Het juiste zadel is de basis om goed te kunnen rijden en moet passen bij zowel de ruiter als het paard. Als de rijder niet in het zadel kan zitten, zal hij het paard niet de juiste hulp kunnen geven en zal het paard blokkeren. Aan de andere kant moet het zadel aangepast zijn aan de rug van het paard, anders drukt hij op de steunpunten en dit leidt tot zadeldruk.

Welk type zadel?

Het juiste type zadel hangt af van welke rijstijl je wilt gebruiken. Hieronder worden de meest voorkomende typen zadels kort besproken. Dressuurruiters gebruiken dressuurzadels omdat ze in een relatief klein zitvlak dicht bij het paard zitten. Het rechte en lange zadelblad maakt het mogelijk een lange been voor gedifferentieerde hulp. Het springzadel, aan de andere kant, heeft zadelkussens en is breder en beter gestoffeerd, omdat hij de vrije bewegingen van het paard niet mag beperken. Het eventing zadel combineert de functies van het spring- en dressuur zadel: Het stelt de rijder in staat om diep te zitten, maar heeft ook voldoende grip bij het springen over obstakels. Een zadel is geschikt voor diegenen die veel off-road gaan. Als je echter een expert bent in springconcours of dressuur, moet je kiezen voor een spring- of dressuurzadel.

Het zadel voor westernruiters heeft de typische hoorn vooraan. Oorspronkelijk diende het om de lasso eraan te bevestigen, wanneer vee werd gevangen. Het grote contactoppervlak verdeelt het gewicht van de berijder goed op het paard en is geschikt voor lange ritten. De luxueuze zadels zijn nu aangepast aan de verschillende disciplines van western rijden en zijn daarom veel lichter dan het klassieke zadel. Een racezadel vervult de functie om zo licht mogelijk te zijn en het paard volledige bewegingsvrijheid te geven bij hoge snelheden. Samen met beugels, stijgbeugelriemen en singel weegt het slechts 250 gram! Een polozadel heeft vaak een leren zitting en een tweede singel, die rond het hele zadel loopt. Dit zorgt ervoor dat wanneer de werkelijke singel wordt losgemaakt de poloruiter nog steeds stevig vast zit.

Goede maat voor paard en ruiter

Zorg ervoor dat het zadel voor het paard als de rijder past. In het geval van de ruiter is de grote van het zitvlak beslissend. Als het zitvlak te groot is, schuift de ruiter voor het zwaartepunt. Bij het paard spelen de breedte, lengte en kromming van de rug evenals de hoogte van de schoft een belangrijke rol. Het zadel moet worden aangepast aan de anatomische vereisten van het paard – het passen en raadplegen door een zadelmaker is aan te raden!

De juiste verkoper vinden

Er zijn veel goede zadels en verschillende zadel fabrikanten en -merken. Elk paard is echter anders gebouwd en draagt verschillende ruiters. Voor sommige ruiters combinaties passen de standaardproducten niet, dan is een maatwerk zinvol maakt goed rijden mogelijk. Als tip voor het kopen van een zadel, is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen, om de pasvorm van het zadel te controleren. Een zadel vanuit een postorderbedrijf wordt afgeraden, omdat de pasvorm niet te beoordelen is. Als het zadel door een zadelmaker wordt gekocht, kan hij het zadel repareren, zelfs als het beschadigd is.

Het hoofdstel

Het hoofdstel is het bit met een ring aan elke kant, waarin de teugels zijn vastgebonden. Er zijn verschillende materialen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De verschillende materialen zoals rubber, metalen, schuim of leer verschillen in slijtage duur en smaak. Het hoofdstel werkt rechtstreeks in de mond van het paard.

Het mondstuk in de mond van het paard, zijn er in verschillende vormen. Van het staaf gebit (ongebroken mondstuk), over het eenvoudig gebroken gebit tot het tweemaal gebroken gebit, er zijn verschillende verdere gebitsvormen, waarmee de rijder meer of minder druk kan uitoefenen. Afhankelijk van de textuur, diameter en hendelfunctie is een gebit min of minder scherp. Hoe meer ervaren de ruiter is, hoe veiliger zijn gerichte acties op het teugel op het paard zijn. Volgens de kennis van de ruiter, maar ook van het paardenkarakter, moet het hoofdstel gekozen worden. Natuurlijk hangt het type hoofdstel dat wordt gebruikt ook af van de rijstijl en het karakter en de textuur van de mond van het paard. Het hele hoofdstel bestaat uit neusriem, wangstuk, hoofddeksel en frontriem. De neusriem is verkrijgbaar in verschillende versies. Bekende vormen zijn de gecombineerde, Engelse, Zweedse, Mexicaanse, Hannoveraanse halsters.

Teugels

De teugels zijn bevestigd aan het hoofdstel, maar ook aan het gebits stuk. Er zijn verschillende soorten teugels die worden gebruikt tijdens het rijden.Bij klassiek rijden zijn gesloten teugels gebruikelijk. Daarbij is de rechter verbonden met de linker teugel. Vaak vindt men teugels, die zich aan de voorkant van het leer bevinden en aan de achterkant van leermateriaal met spijlen die uitglijden voorkomen. Ook helpt een rubberen bekleding om de teugels goed vast te houden. In tegenstelling tot klassiek rijden zijn de teugels open tijdens western rijden en worden de paarden op losse teugels bereden. Westerse renners maken onderscheid tussen teugels en teugels voor getrainde paarden, de trainings teugels zijn meestal breder en zwaarder.

Halster

De halster wordt gebruikt om het paard te geleiden of te binden en is bitloos. Het bestaat uit een nekstuk, wangstukken en een riem die rond de neus loopt, vaak voorzien van een keelband. Het zogenaamde stabiele halster zit losjes op het hoofd van het paard, dus het is comfortabel voor het paard. Deze halter moet niet worden verward met de neusriem van het hoofdstel. Een andere vorm van halster is de knoophalster. Elke rijder kan dit gemakkelijk zelf maken met een kleine handleiding. Als de halter de juiste maat heeft, werken de knopen op gevoelige punten op het hoofd van het paard en dus intenser dan een stabiele halster. Omdat een halster van knopen geen nabijheid heeft, mag een paard er niet mee verbonden zijn.

Dekens

Sommige rassen en rassen zijn erg gevoelig voor koude en natte omstandigheden. Om deze reden zijn er verschillende soorten dekens voor paarden, of het nu voor de weide, de stal of voor paardrijden is. Thermische dekens houden het paard warm in de winter en garanderen een hogere mate van warmte dankzij hun dikke vulling. Vooral van buiten geïmpregneerde dekens beschermen paarden in de wei tegen regen. In de stal moeten deze echter worden vervangen door normale winterdekens, omdat ze meer ademhalen. Zogenaamde zweettapijten zijn gemaakt van dun materiaal dat veel vocht kan opnemen. Dergelijke dekens houden het natte, zweterige paard na training warm en transporteren het vocht naar buiten. Dekens zijn niet alleen praktisch en nuttig bij koud en regenachtig weer. Ook bij vervelende vliegen zorgen ze voor verlichting bij gevoelige paarden, de zogenaamde eczemen.

Ook voor de rit in de winter zijn er speciale dekens die de ruiter en het paard niet beperken, maar de nieren van het paard toch verwarmen. Vooral voor het donkere seizoen zijn dekens met reflectoren onmisbaar. Er is niets gevaarlijker dan niet gezien te worden in het donker met het paard! Welk paard nu welk deken nodig heeft hangt niet alleen af van het type en het ras, maar ook van het gebruik. Veel sportpaarden zijn geschoren voor de winter, dus ze hebben niet zo’n lange vacht die na elke training moet drogen. Paarden wennen ook aan de warmte van de deken en worden snel ziek in de winter. Het is echter ook goed voor het immuunsysteem van een paard om te wennen aan de kou en om de normale vachtwisseling te ervaren. Elke paardeneigenaar moet echter zelf beslissen of zijn paard bedekt moet worden of dat hij het alleen maar wordt verwent.

Rijlaarzen

Uiteraard is uitrusting niet alleen een vereiste voor het paard, maar ook voor de ruiter zelf. Net als bij het zadel, dat in het beste geval aan het paard is aangepast, heeft de ruiter rijlaarzen nodig. De basisvraag die elke ruiter moet stellen, is of hij rijlaarzen van rubber of leer wil hebben. Natuurlijk is het ook een kwestie van geld, omdat de leren schoen veel duurder is dan de rubberen rijlaarzen. Kinderen dragen in de regel altijd rubberen laarzen omdat hun voeten zo snel groeien dat leren laarzen de moeite niet waard zijn. Er zijn speciaal aangepaste rijlaarzen voor show en dressuurruiters, de laatste heeft een aanzienlijk langere schacht voor het lange been in het dressuurzadel. Westerse ruiters rijden met westerse laarzen – het karakteristieke schoeisel van cowboys.

Als je geen rijlaarzen wilt dragen, kun je ook rijden met chaps en enkellaarzen. Er zijn zowel chaps die de klassieke rijlaars vervangen en zijn kniehoogte, maar ook lange leren chaps die tot aan de taille hoog zijn. Zowel leren laarzen als chaps kunnen op maat worden gemaakt. De optimale pasvorm is voor de rijder van groot voordeel, omdat hij op geen enkele manier wordt beperkt of belemmerd.

Rijbroek

De rijbroek is ook een belangrijk onderdeel van de uitrusting. De broek moet in de eerste plaats comfortabel zitten en niet te kort zijn, zodat er geen drukpunten op de benen ontstaan. De klassieke rijbroek is strak en wordt gedragen in de laarzen. Als je zonder laarzen wilt rijden, kun je ook (zoals een westernrijder) rijden met een spijkerbroek.

Tip: Zorg goed voor de uitrusting

Latest posts by ehorses.nl (see all)