Wat kost een eigen paard?

0
1561
hosten paard

Voordat je een paard aanschaft is het erg belangrijk om te weten hoeveel geld het nou eigenlijk kost. Daarvoor heeft ehorses.nl een lijstje voor je samengesteld met welke kosten je allemaal rekening moet houden:

  • Stalling
  • Voer & strooisel
  • Harnachement
  • Overige benodigdheden
  • Hoefsmid
  • Ontwormen
  • Dierenartskosten
  • Lesgeld & wedstrijdkosten

Stalling Stalling

Allereerst heb je natuurlijk een plek nodig om je paard te stallen. De prijs voor stalling hangt erg af van de regio waar je je paard wilt stallen en de faciliteiten die je wilt: binnenbak/buitenbak/weidegang/stapmolen etc. In paard stallen bij een boer in Friesland kan al vanaf 75 euro per maand, wil je echter op een luxe stal vlakbij Amsterdam staan dan kunnen de kosten wel oplopen tot zo’n 500 euro per maand.

kosten voerVoer & strooisel

Bij sommige stallen zitten voer & strooisel bij het stallingsgeld in. Echter bij sommige stallen komt dit er nog bij, het hangt er natuurlijk vanaf welk voer en strooisel je kiest en hoeveel je verbruikt wat precies de kosten bedragen.

HarnachementHarnachement

Als je je paard aanschaft heb je natuurlijk ook een zadel en hoofdstel e.d. nodig: ook hier geld weer, het hangt af van jou smaak en wensen hoeveel het precies kost. Echter zit je bij een zadel al wel snel tegen de duizend euro aan. Goedkopere zadels zijn er natuurlijk ook te vinden, echter raden wij wel aan om een zadel aan te laten passen door een expert. Dit kan je paard rugproblemen besparen.

Overige benodigdhedenOverige benodigdheden

Naast harnachement heb je natuurlijk meer dingen nodig: denk aan dekens, poetsspullen, verzorgingsspullen en longeerspullen. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil maar je moet er wel rekening mee houden dat er naast de aanschaf van het paard ook nog meerdere dingen aangeschaft moeten worden.

hoefsmid kostenHoefsmid

Gemiddeld moet een paard elke 8 weken naar de hoefsmid. Wil je je paard rondom op ijzers? Dan liggen de kosten zo rond de 110 euro per keer. Alleen bekappen bedraagt zon 45 euro per keer.

ontwormenOntwormen

Je kan er voor kiezen om regelmatig een mestonderzoek te doen, hiermee kan je gerichter ontwormen. Dit kost zo’n 15 euro per keer. Een ontwormingsmiddel kost ook zon 15 euro en als je geen mestonderzoek doet moet dit ongeveer elke 8 weken.

kosten dierenartsDierenartskosten

Jaarlijks moet je paard ingeënt worden, dit hangt af van de dierenarts maar de kosten bedragen zo’n 25 euro per keer. Ook kan je er voor kiezen om je paard te laten keuren bij aankoop. Een klinische keuring bedraagt zo’n 150 euro. Wil je ook röntgenfoto’s van de benen? Dan kunnen de kosten oplopen tot zo’n 550 euro. Naast deze kosten zijn er natuurlijk nog dierenartskosten als je paard wat heeft. Het is verstandig om hiervoor zelf een potje te maken of om je paard te verzekeren.

lesgeldLesgeld & wedstrijden

Het kan erg varieren per instructeur wat zij rekenen per les. Sommige vragen 25 euro per uur en anderen 80. Dit hangt meestal af van de ervaring en opleidingsniveau van de instructeur. Als je wedstrijden wilt rijden heb je een startkaart nodig. Rij je bij de paarden wedstrijden? dan kost dit 111,25 per jaar. Als je tussen de pony’s start kost dit 87,50 per jaar. Meer info over de knhs startpassen. Dan heb je bij de wedstrijd ook nog inschrijfgeld dit bedraagt zo rond de 10 euro per proefje/parcours.

Wil jij weten wat precies de kosten zijn voor de aanschaf van een eigen paard? Zoek een paard wat aan jou wensen voldoet op ehorses.nl !

Wat ben jij kwijt per maand aan je paard? Laat een reactie achter!