Zou jij willen bijdragen aan schone en eerlijke paardensport? Tja helaas. Paardensport en handel zijn nauw met elkaar betrokken. Hierdoor is het mogelijk dat de paardensport niet altijd even eerlijk verloopt.

Dit hoeft niet met opzet te zijn.

Het hoeft nog niet eens opzettelijk te gebeuren dat er bij het paard dat zojuist uit de wedstrijdring geen chip te vinden is met de speciale reader. De beschreven aftekeningen in het paspoort niet overeenkomen met wat je bij het paard ter plaatse aan aantekening ziet. Soms komen kleuren niet eens overeen. En ja daar is heus wel eens misbruik van gemaakt.

Als er op een professionele springstal 4 bruinen ruinen zonder aftekeningen staan.

Tja dan kan het zomaar gebeuren dat de groom die net in dienst is per ongeluk de verkeerde op de vrachtwagen gezet heeft. Tja en dat die nu toevallig in het Z springt en de springruiter de fout ontdekt tijdens het losrijden van het rondje L dat ze willen doen. Ja, dat soort dingen gebeuren wel eens, per ongeluk!

Controle op mogelijke foutjes in de paardensport.

Om dit soort “fouten” te voorkomen is er de chipplicht voor het paard ingesteld. Ieder paard of pony in Nederland moet voorzien van een zogenaamde chip die overeenkomt met het transpondernummer in het paardenpaspoort. Tot 2009 mocht je nog besluiten dat je geen chip liet plaatsen. Dan had je de plicht om met een DNA test de identiteit van je paard te bewijzen. Sinds 2009 is dit vervallen en geldt de chipplicht. Met een special reader kan het chipnummer “uitgelezen” worden bij het paard.

Identificatie

 

I & R controleur.

De vrijwilliger die op wedstrijd deze controle uitvoert, wordt ook wel I & R controleur genoemd. Vooral tijdens grote wedstrijden en kampioenschappen vindt er I & R controle plaats. Maar het kan ook zomaar onverwachts op een kleine wedstrijd zijn dat je te maken krijgt met een I & R controle. En weet je wat zo leuk is, de organisatie weet het zelf ook niet. Het bezoek van de I & R controleur blijft onaangekondigd en zorgt voor een verassingseffect!

Ze sterven langzaam uit.

Er dreigt een tekort aan I & R controleurs. Op dit moment zijn er slechts 35 geregistreerde controleurs. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat dat er wel heel weinig zijn. Voor deze functie hoef je geen official bij de KNHS te zijn. Dus lijkt het je wat voor je opa, oma, stalhouder, neefje, iedereen kan zich opgeven voor deze functie. Het is wel aan te bevelen dat je affiniteit met paarden hebt als je opgeleid wilt worden tot I & R controleur. Wil jij bijdragen, tegen vrijwilligersvergoeding, aan een schone sport? Geef je dan hier op! Zonder vrijwilligers kan de paardensport niet bestaan.